poniedziałek, marca 31

chleb pszenno żytni

Dziś dla odmiany namówię Was do udania się w kierunku kuchni i zaproponuje Wam upieczenie chlebka o kruchej skórce i puszystym miąższu. Czas przygotowania ok 2 godzin w tym samej pracy 20-25 minut.
Przyrządy:
Mikser (niekoniecznie), mogą być zwinne łapki, najlepiej zdjąć biżuterię
Garnek żeliwny 30x20cm
Alternatywnie polecam zakup kamienia szamotowego koszt 60zł (Allegro)
termometr kuchenny
Składniki i wykonanie
mąka żytnia z Kaufland 3,49zł/kg - 200g (dzień przed pieczeniem zrobić zaczyn z wodą, odstawić do lodówki na noc. To jest ważne dla utrzymania świeżości chleba, w przemyśle dodaje się związek E już nie pamiętam jaki numer )
drożdże 1/4 kostki, rozpuścić w 1/4 szklanki wody ok 40st oraz 1 łyżeczką cukru ,
1 szklanka przegotowanej wody (ja stosuję serwatkę, która mi zostaje z ważenia sera)
mąka pszenna 550g,
łyżka stołowa octu winnego, dla nadania kwaśnego posmaku
łyżka stołowa soli (wg upodobań)

Ciasto poddaję dwukrotnemu wyrabianiu/wyrastaniu, do podwojenia objęśtości. Tuż przed umieszczeniem w garnku rozgrzanym do maksimum (mam taką łopatkę i solidne odporne na temp. rękawice z IBA) ,na jakie pozwala mi moc piekarnika (u mnie 250stopni), chleb wyrasta w koszyczku dobranym do wielkości garnka, bez niego ciasto byłoby zbyt płaskie. Ten dzisiejszy chleb upiekł mi się w ciągu 35min. Jeśli któraś z Was woli grubszą skórkę to można przedłużyć wypiek o 5-10min.
Chleb po zważeniu osiągnął wagę 1,5 kg. Całkowity koszt wraz z prądem mniej niż 3 zł, więc jednak zdrowo, może być też tanio !!!
Z takim chlebem najlepiej smakuje ser biały, również własnej roboty, ale o tym następnym razem:-)

 
 Zachęcone??? Polecam !!!
Gosia

10 komentarzy:

  1. Piękny Ci ten chlebek wyszedł! I do tego domowy serek - pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcona to ja jestem nie od dzisiaj, chleba innego niż domowy prawie nie jadam, ale jest to chleb przede wszystkim żytni. Nie mam maszyny, raz podjęłam próbę zrobienia chleba pszennego i była klapa... Nie mam tyle siły, by ciasto odpowiednio wyrobić. Naprawdę szczerze podziwiam wszystkie nasze babcie, które wypieki wykonywały bez użycia mikserów, wyrabiarek itp. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jaki piekny! Kromala bym zjadla z sola! :)

    Pozdrawiam serdecznie

    Dagi

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek wygląda pysznie i pewnie tak smakuje bo przecież chleb własnej roboty ma się nijak do tych kupionych.Niestety jestem zdana na ten sklepowy ale próbowałam te pieczone w domu i pychota. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, zachęcona bardzo. Do pieczenia chleba ustawiam się pierwsza w kolejce! Sama od początku roku nie jem żadnych węglowodanów ale dla domowników piekę raz w tygodniu, zazwyczaj na czuja i póki co wypadków szczególnych nie było:))

    OdpowiedzUsuń
  6. hmmmm wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurcze no jak ja uwielbiam takie wypieki! :)))))))) i jeszcze ten plasterek serca obok.:) pięknie Gosiu!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo zachęcona :)))
    smaczniutka ta kanapka na ostatnim zdjęciu :D
    pozdrawiam Gosiu

    OdpowiedzUsuń
  9. Juz skopiowałam przepis :) Smakowicie i zdrowo u Ciebie, że aż mi ślinka cieknie :)
    pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki smakowity,mniam..:)) Jak dla mnie skok w dzieciństwo,pozdrawiam))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...