środa, stycznia 29

Button cakes.

Uwielbiam wszelkie wersje ciasteczek domowej roboty, są niezbędne podczas dni kiedy siedzimy w domu i co chwila popijamy jakieś ciepłe napoje. Zainspirowana dziełem mojej koleżanki pobawiłam się i upiekłam maślane guziki. Sam przepis jest typowy dla kruchego ciasta ale cała zabawa to wycinanie, wyciskanie i dziurkowanie. Potrzebne są rurki ( do dziurek) i dwie wielkości foremek  ( można wykorzystać kieliszki).




Składniki na całą masę guzików (ponad 60 sztuk):

150 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
225 g mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny*
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto (można również do przygotowania kruchego ciasta wykorzystać malakser). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Jeśli ciasto będzie się kruszyło dodać śmietany, wtedy na pewno się zagniecie. Wykrawać ciasteczka - można użyć gotowej foremki w kształcie guzika można trochę pokombinować: kółka wykrawać okrągłą niedużą foremką lub kieliszkiem, w środku zrobić mniejszą foremką wgłębienie typowe dla guzików, dziurki (2, 3 lub 4) wyciąć słomką.

Ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie (ciasteczka nie zmieniają kształtu i minimalnie rosną). Piec w temperaturze 200st C przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek. Po upieczeniu wystudzić na stalowej kratce.

Ciastka można przechowywać do 7 dni, w zamkniętej puszce, w temperaturze pokojowej.

Kakaowa wersja guzików:

150 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
185 g mąki pszennej
40 g kakao
Wykonanie jak powyżej.

 Moje ciasteczka przechowuję w słoju. Ich domowe wykonanie potwierdza ta dekoracyjna tasiemka:-)
Nie wiem jak Wy, ale ja najbardziej lubię maczać takie kruche ciasteczka w mleku. Wtedy maślany smak nabiera wyrazistości a same ciacha są delikatne i rozpływają się w ustach, mniam...

butelka na mleko vinatge klick
biała mufinka klick

Smacznego!!!
Przypominam o walentynkowej ofercie..
 

32 komentarze:

  1. Też uwielbiam domowe ciasteczka, a kiedy je jeść jeśli nie teraz? :-) Na wiosnę wszyscy pewnie przestawimy się na zieleninkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie tak, ale już czekam za tą zieleniną

      Usuń
  2. rewelacyjnie te ciastkowe guziki wyglądają,muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ha!wspaniałe!oryginalne!pyszne:) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudne te ciastka! na pewno smakuje nieziemsko :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciasteczka,i jak ładnie przybrane:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie. Wiem ze sa takie guziczkowe foremki, ale poradzilas sobie bez nich z pomyslem, rewelacja!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szukałam takich w TK Maxxie, ale nie było. pozdrawiam

      Usuń
  7. Robiłam takie rok temu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pierwszy, ale nie ostatni raz:-0

      Usuń
  8. Bardzo fajny pomysł na guzikowe ciasteczka! Ja zamierzam zabrać się za pieczenie ciasteczek na walentynki ;)
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm ... kocham ciasteczka, wiec zapiszę przepis :)
    Pozdrawiam- H.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajny pomysł,skopiuję pomysł:)Właśnie szukam słoja na ciastka,ale jakoś nic nie mogę wyszukać,chciałabym duży słoik w kuchni dla moich łasuchów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mój znalazłam u mamy w domu:-) pozdrowionka

      Usuń
  11. wyglądają smakowicie :) a kokardka w guziczkach jest urocza :)
    pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupiona w Nanu Nana, pozdrawiam

      Usuń
  12. Fajne są takie pomysły, niby to tylko ciastka, ale nawet zabawa w wycinanie jest świetna. Ja też mam dzisiaj ciastka na blogu. :)

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja to pajpierw jem oczami więc Twoje są pyszne :-). Chyba i ja zrobię coś pysznego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ha! Słodycz dosłownie i w przenośni :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mało słodkie , ale to dobrze...

      Usuń
  15. hmmm ciacha wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super kupuję pomysł poproszę męża o upieczenie!!! On się ostatnio spełnia w kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...