|
Śniadanie to podstawa
Owszem, dobre suplementy diety czy preparaty na wzmocnienie
odporności mogą zadziałać. Jednak tym, co powinno być naszą podstawą,
jest porządne śniadanie. Na początek dnia, zwłaszcza w zimie, warto się
dobrze najeść. I nie zapomnieć, że kiedy na dworze zimno, na talerzu
powinno być gorąco.
Co wchodzi w grę? Na przykład owsianka, które dostarczy białka i
protein, a do tego obniży cholesterol. Warto wzbogacić smak dodając
orzechów, rodzynek czy jagód goi. Można zdecydować się na kaszę jaglaną
lub inną potrawę zbożową.
Trzeba przy tym pamiętać, że chociaż takie porządne śniadanie da nam
napęd na wiele godzin, powinniśmy przemyślnie rozplanować kolejne
posiłki. W zimie lepiej jeść nawet pięć razy dziennie. W ten sposób
energia dostarczana będzie do organizmu regularnie, pomagając mu w walce
z zimnem.
Na przekąskę – bakalie
Inna sprawa, że niezależnie od tego, co się je, w ciągu dnia zawsze
pojawia się ochota na coś smacznego. W lecie mogą to być lody albo
ciastko, w zimie lepiej zadbać o to, aby małe co nieco było bardziej
przemyślane.
Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w różnego rodzaju bakalie.
Podstawą powinny być orzechy, ale też słonecznik czy pestki dyni. Żeby
się nie znudzić, można je posypać cynamonem (albo, jeśli ktoś lubi
eksperymenty – chili). Orzechy obniżają ciśnienie krwi, dostarczają
także kwasów Omega-3 (których głównym źródłem są jednak ryby).
Zadbaj o zioła
Dla leniwych dobrym pomysłem jest kupno herbat ziołowych. Te znaleźć
można w każdej aptece internetowej. Alternatywą jest samodzielne
komponowanie własnych zestawów.
Podstawą są zwykle goździki. Pobudzają krążenie, działają
antyseptycznie, łagodzą ból. Można je dodawać do herbaty, ale też kawy
czy barszczu. Oprócz goździków warto sięgnąć po imbir, który rozgrzewa i
poprawia krążenie krwi. Dodaje też specyficznego smaku, urozmaicającego
zwykła herbatę.
Miłośnicy kawy mogą sięgnąć po cynamon. Łagodzi osłabienie i
zmniejsza problemy z zakatarzeniem. Można również dodać do kawy
kardamonu, który z kolei łagodzi kaszel i wzmacnia organizm. I znowu –
taka kawa będzie zarówno zdrowsza, jak i ciekawsza smakowo.
Co jeszcze?
W zimie dobrze jest jeść warzywa i owoce. Kiedyś był z tym problem – w
naszym klimacie świeże dary natury dostępne są raczej latem i jesienią.
Dziś można z powodzeniem urozmaicać dietę choćby importowanymi
cytrusami. Warto wykorzystywać je w całości. Miąższ pomarańczy zjeść, a
skórkę dodać do herbaty.
Dzięki warzywom i owocom organizm dostanie dawkę potrzebnych mu
witamin. Kto nie lubi natury, może oczywiście skorzystać z różnego
rodzaju preparatów i suplementów diety. W końcu chodzi o to, żeby
dostarczyć do organizmu to, czego potrzebuje. A jak – to już kwestia
indywidualna.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz