czwartek, grudnia 27

Błogie lenistwo i zasłużony relaks



Choć pogoda nie dopisała i nie pomogła nam w poczuciu atmosfery świątecznej….i tak minione  Boże Narodzenie było dla mnie bardzo sympatyczne. Zostałam po raz drugi chrzestną, ugościłam moją rodzinkę, poczęstowałam gości pysznościami a teraz przez najbliższe dni mam zamiar leniuchować. 
Dziś nic nie robię, nigdzie nie idę...siedzę sobie w foteliku, w piżamce, ciepłych skarpetach i ciepłym sweterku, świeczki się palą, herbatka zrobiona...
Zajadam rewelacyjne ciasto...


Nie muszę nic gotować bo zapasy mam. Nie muszę sprzątać , bo  jeszcze panuje jako taki porządek. Jedyne co planuje to pierwszy wyskok na wyprzedaże..ale to jutro:-)
Wrzucam kilka migawek ze świątecznego domu...



I przepis na ciasto Ninka, może któraś z Was skorzysta i zachwyci gości na Sylwestra

Składniki:
- 2 paczki zwykłych krakersów (nie cebulowe, ani sezamowe)
- 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (najlepiej ugotowanego, jak nie to 3 godzinki gotowania)
- 1 krem Delecta (ja używam smak ajerkoniakowy. Krem Delecta jest ok, ponieważ nie dodajesz masła, wyłącznie mleko)
- 2,5 opakowania Śmietan fix dr Oetkera
- 0,5 l śmietany 30% (proponuję nie używać 36%, ponieważ jest zbyt gęsta śmietana)
- mleko do kremu
- cukier puder i cukier waniliowy - do Śmietan-fixu
- płatki migdałowe
Na blasze (takiej standardowej) kładziemy papier.
Układamy pierwszą warstwę krakersów.
Na krakersy wylewamy mleko zagęszczone (wcześniej należy je delikatnie podgrzać, aby była płynna konsystencja).
Następnie kładziemy drugą warstwę krakersów.
Teraz przygotowujemy krem ajerkoniakowy: miksujemy z mlekiem i gotowy wykładamy na krakersy.
Następnie układamy trzecią (i ostatnią) warstwę krakersów.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki - np. na noc.
Następnego dnia przygotowujemy śmietanę 30% ze śmietan-fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym (zgodnie z zaleceniem producenta dr Oetkera)
Gotową śmietankę wykładamy na krakersy i na wierzch posypujemy płatki migdałowe.
I znów do lodówki.

Pozdrawiam wszystkie leniuchujące  i odpoczywające kobietki:-)

12 komentarzy:

  1. Noooo Kochana, takim ciachem sie raczysz;)ja mam dość, ale przepisik godny zanotowania;)
    Stół przepięknie ubrany,na prawdę jestem pod wrażeniem!!!
    Udanego wypoczynku;)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądał Twój świąteczny stół. A z przepisu koniecznie muszę skorzystać. Wcześniej jednak szarlotka, według życzenia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto mnie zaintrygowało! Granaty, ajerkoniak? Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję przepis, wypróbuję na pewno bo wyglada świetnie!
    Miłego relaksu:)
    buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudownie.....lenistwo, ciacho i to jakie........
    zazdroszczę..
    buziaki poświąteczne ślę

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy8:20 AM

    Chętnie bym zasiadła przy tym stole, a jakbyś podała to ciasto to pewnie nie chciałbym od niego wstać. Rób kolejną porcję i wpadnę do Ciebie . Buziaki. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis brzmi banalnie i zdjęcia wyglądają zachęcająco, chętnie wypróbuję.

    Pozdrawiam serdecznie
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj. Fajnie tak poleniuchować. Ja dzisiaj też mam wolne i odpoczywam.

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm ale cudne lenistwo! w to mi graj, też tak mam, jeszcze kilka dni i do pracy:)
    zjadłabym takie ciacho oj zjadłabym:))))
    ściskam cieplutko:***

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale masz dobrze! Ja niestety aż na takie lenistwo nie mogę sobie pozwolić, ale za to nadrabiam zaległości:-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gocha, Ty nie leniuchuj, tylko pisz kolejny post;))

    OdpowiedzUsuń
  12. przepięknie udekorowany stół, a ciastko bym takie zjadła, teraz :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...